Narsisizm Nedir? Narsist Kişi Nasıl Olur?

65 / 100

Narsisizm, kişinin kendine aşırı ilgisi olarak tanımlanabilir. Bu durum kişinin kendini önemli ve değerli görmesi, diğer insanların fikirlerine ve duygularına önem vermemesi gibi sonuçlar doğurabilir. Narsisizm, kişinin ilişkilerinde ve sosyal hayatta zorluklar yaşamasına neden olabilir. Ancak, narsisizm bir hastalık değil, bir kişilik özelliğidir ve tedavi edilebilir.

1664777691 2

Narsist Belirtiler Nelerdir?

Narsizm, kişinin kendine aşırı önem ve değer vermesi, özellikle de fiziksel güzellik veya başarısının önemsenmesiyle karakterize bir kişilik bozukluğudur. Narsist kişiler genellikle kendilerini çok önemli ve üstün görürler ve başkalarının düşüncelerini ve hislerini önemsemezler. Ayrıca, narsist kişiler genellikle diğer insanları kullanırlar ve manipüle ederler ve kendilerine duyulan saygı veya hayranlık için çaba sarfederler.

Narsist belirtiler arasında şunlar yer alır:

  • Kendine aşırı önem verme
  • Başkalarının duygularının ve ihtiyaçlarının önemsenmemesi
  • Sürekli olarak övgü alma ihtiyacı
  • Diğer insanları kullanma ve manipüle etme
  • Kendine güven duygusunun aşırı derecede yüksek olması
  • Başarı veya güzellik konularında diğer insanları geçme ihtiyacı
  • Duygusal ve sosyal ilişkilerde zorluklar.

evrimagaci.org public content media 7ab3010107be65b8c3ef8ed6d02577e4 2

Narsisizm Nasıl Oluşur?

Narsisizm, kişilik bozukluğu olarak kabul edilir ve genellikle erken çocuklukta oluşur. Narsist belirtiler arasında kendine aşırı güven, öfke nöbetleri, sosyal ilişkilerde problemler, insanları kullanma eğilimi, başkalarının duygularını ve düşüncelerini umursamama gibi belirtiler yer alır. Bu durumun oluşmasında ailede narsist eğilimlerin, çocuğa aşırı övgülerin veya eleştirmelerin yapılması, çocuğun yetersizlik duygusunun yaşaması veya sosyal ilişkilerde problemler yaşaması gibi faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.

narsistik kisilik bozuklugu nedir 43671 3868953009 2

Narsisizm Türleri Nelerdir?

Narsisizm genellikle çocuklukta veya ergenlikte başlar ve kişinin doğasından kaynaklanır ancak bazen travmatik olaylar sonucu oluşabilir. Narsisizm türleri arasında Grandiyöz Narsisizm, Saldırgan Narsisizm, Maskülen Narsisizm veya Korkak Narsisizm gibi türler bulunur.

Narsisizm Kapak 1 2

Narsisizm Nasıl Tedavi Edilir?

Narsisizm, kişilik bozukluğu olarak kabul edilen bir durumdur ve profesyonel psikolojik destek gerektirir. Tedavi, psikoterapi veya davranış terapisi gibi psikolojik yöntemlerle gerçekleştirilir. Bu yöntemler, kişinin kendine ve diğer insanlara olan ilişkilerini düzeltmesine ve sağlıklı bir benlik algısı oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca, medikal tedavi veya ilaçların kullanımı da gerektiğinde düşünülebilir. Ancak, her durumun farklı olduğu unutulmamalıdır ve tedavi planı kişinin ihtiyacına göre özelleştirilmelidir.

 

Add Comment